Cum folosim patrimoniul comunei?

de Catalin

Acest articol a fost scris în anul 2013 și l-am preluat aici din alt site personal.

As vrea sa atrag atentia asupra modului in care exploatam patrimoniul comunei si a modului in care acesta este folosit.

O sa pun aici un exemplu din mai multe motive:

Cladirea este asezata in locul cel mai bun din comuna, locul cel mai vizibil si cel mai circulat,

Cladirea se afla intr-o stare jalnica,

Cladirea se afla pe teritoriul satului in care eu locuiesc

Aceasta cladire este fosta bacanie, impreuna cu foasta gradimita a satului Priboiu. Este asezata pe DN71 la intersectia cu drumul de acces catre comuna Glodeni, adica in punctul cel mai circulat din comuna noastra.

Se observa starea de degradare si delasare in care se gaseste acum, fara geamuri, fara garduri, fara reparatii, acoperisul distrus in unele locuri, etc.

Povestea recenta a cladirii este cam aceasta:

 In anul 2007 a fost inchiriata de catre primarie societatii comerciale LIZARDI S.R.L. partea de bacanie, numita CANTON, in suprafata de 66,6 m2. Pretul a fost stabilit la 0,50$/m2/luna (in lei la valoarea de acum este de 1306 lei/an sau 19,26 lei/m2/an. Contractul de inchiriere a fost incheiat pentru o perioada de 5 ani si prevedea ca, chiriasul este obligat la intretinerea cladirii, precum si a santurilor din fata acesteia. Santurile, nici nu exista….. ce sa mai vorbim de intretinerea lor, zona din fata acestei cladiri este cea mai distrusa si cea mai mizerabila zona a satului de pe tot parcursul DN 71, in permanenta plina de gropi, apa si mizerie!

In anul 2011 Consiliul Local reprezentat prin Preda Ion, avand functia de Primar, a concesionat aceeasi cladire, dar impreuna cu cealalta parte si cu terenul care le inconjoara (152 m2 cladiri si 588 m2 teren) aceleiasi societati LIZARDI S.R.L. pe o durata de 25 ani cu pretul de 2385 lei/an (4 lei/m2/an).

Sa zicem ca nu-i treaba noastra in ce conditii si la ce pret s-au inchiriat aceste bunuri, dar nu cred ca este normal sa le dai unei firme care le-a mai avut in exploatare o mare perioada de timp dupa care acestea arata jalnic.

Acum bunurile sunt concesionate, faptul este petrecut, dar ce vina avem noi de trebuie sa stam cu aceasta ruina, aceasta mizerie, in centrul satului, o pata pe imaginea noastra si a comunei? Oare faptul ca s-au concesionat mult mai ieftin decat erau inchiriate inainte, face ca societatea respectiva sa-si permita sa le tina in paragina, sa nu le foloseasca la adevarata lor valoare?

Si, daca cu acesta imagine se prezinta o societate comerciala, daca asa isi prezinta produsele……!?!!

Pun in continuare actele doveditoare ale inchirierii si concesionarii acestor bunuri:

Contract Inchiriere 2007

Studiu de oportunitate concesionare

Contract concesionare 2011

 Din pacate, Consiliul Local si Primaria nu s-au gandit ca in satul Priboiu nu exista un camin cultural, un loc in care oamenii sa se intalneasca, sa schimbe o vorba, sa invete lucruri noi, sa faca adunari la care sa discute problemele satului, sa organizeze diverse actiuni, etc. si ca locul respectiv era perfect pentru aceasta.

O fi mai bine sa nu le oferim oamenilor alternativa la CARCIUMA, sau este interesul cuiva?

You may also like

Lasa un comentariu

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00