Comuna în care locuiesc

de Catalin
Acest articol a fost scris în anul 2013 și l-am preluat aici din alt site personal.
  Am trait 12 ani departe de casă, intr-un oraș minunat, Barcelona,

Când trăiești departe sunt zile în viața ta când te copleșește dorul, dorul de casă, de prieteni, de Limba Romană, de verdele natural al campurilor, de gustul minunat al mancării, de foarte multe lucruri pe care doar acolo, departe. le ințelegi si le prețuiești.

Soluția de multe ori, acum in epoca informației, este sa cauți repede pe internet informații si fotografii de acasă. Așa am ajuns să constat faptul că comuna mea aproape nu există in mediul virtual, știam eu că nu prea erau multe de arătat dar speram că în cei 12 ani cât am lipsit s-a schimbat ceva, eram foarte curios sa văd evoluția.

Așadar… cateva fotografii care arătau saracia și delasarea din comună, cateva informații foarte sarace, o pagină de internet a primăriei, saracă, neglijată, neactualizată de ani de zile – de parca au murit toți cei de acolo sau și-au luat lumea în cap ca mine și comuna a rămas pustie.

O comună mai mică, care a pierdut teritorii și populație, a pierdut intreprinderi și implicit locuri de muncă, care este pe cale sa dispară într-o eventuală comasare care deja se anunță!

  Nu mai contează cine sunt vinovații care din delăsare sau interes au dus la această stare de lucruri, însă este imperios necesar să ne trezim și să apăram ceea ce a mai rămas.

Am să încep cu modul în care se face campanie electorală, campanie cu ocazia căreia se manjesc cu aracet multe garduri, cladiri și stații de autobuz, după care majoritatea afișelor sunt lasate acolo pană când le distruge timpul…

Aceste doua exemple cred ca spun totul despre modul in care se distrug atat bunurile cat si imaginea comunei…. ba eu as spune chiar mai mult: Nu poti pune un afis pe care scrie ¨Harnic si puternic¨ sau ¨Fapte bune pentru Branesti” pe o ruina, asta afecteaza chiar si imaginea partidului – deci face mai mult rau decat bine.

Eu am incercat sa dau un exemplu despre cum s-ar putea face campanie decent, fara sa se distruga nimic – am pus afisele cu banda adeziva care nu lasa nici o urma iar imediat dupa incheierea campaniei le-am retras de pe absolut toate suporturile. In urma acestui comportament am primit felicitari de la cateva persoane dar a fost si cineva care mi-a spus ¨Lasale ma asa, ce te crezi la Spania?… o sa-i punem pe cei de la primarie care ia ajutor social sa le curete¨. Nu spun aici cine este persoana respectiva dar îi transmit ca o persoana educata se comporta decent indiferent de locul in care se afla la un moment dat, iar daca cineva face mizerie este datoria lui sa o si stranga, asta ca sa nu mai vorbim despre modul in care o strang cei de la primarie – priviti cum curata ei afisele si ce ramane in urma:

Tot in acesta fotografie se vede si delasarea care ne-a cuprins pe toti, de la cei de la primarie care ar trebui sa faca curatenie pana la noi, cetatenii carora nu ne pasa ca locurile care ne inconjoara, care in cazul de fata ne ofera adapost, arata ca o cocina de porci!… ba din contra, contribuim parca cu dusmanie la aceasta stare de mizerie generala.

Eu aici le-as propune celorlalti presedinti de filiale de partid din comuna, sa facem un pact intre noi pe care sa-l respectam cu totii si care sa serveasca de exemplu si pentru alte persoane care afiseaza diverse, si anume in Consiliul Local sa stabilim locurile in care se pot pune afise, dar sa fie mai multe afisiere, macar unul in fiecare intersectie din comuna si cate unul langa fiecare statie de autobuz (poate fi pus un suport chiar pe un perete al statiei). In campaniile electorale sa punem doar un afis cu partidul si unul cu fiecare candidat (in functie de caz) pe fiecare afisier, nu mai multe afise cu acelasi mesaj – astfel cu totii vom avea spatiu de afisare, vom face economie de bani pentru tiparit afise si vom da un bun exemplu de decenta si comportament normal.

Trecand peste obligatia primariei sa intretina curatenia in comuna (chiar si prin aplicarea de amenzi cu care eu sunt perfect de acord), consider ca este de datoria noastra in primul rand sa nu mai facem mizerie, sa tratam strazile ca pe propria casa pentru ca exact asta sunt, sa luam atitudine impotriva celor care fac mizerie si distrug, sa ne invatam copii sa respecte tot ceea ce-i inconjoara, de la spatii la oameni, etc.

Problema este ca nu-i vom putea educa pe copii atata timp cand la poarta gradinitei se gaseste acest focar de infectie… Acest loc este foarte circulat, este situat in cea mai importanta intersectie din comuna, este vazut de foarte multa lume si prin modul in care arata este o pata pe obrazul nostru, al cetatenilor din aceasta comuna. Imaginea este din locul in care cetatenii comunei Glodeni asteapta autobuzul dupa ce si-au facut cumparaturile sau au baut ceva la magazinul aflat in aceasta intersectie…. si cat asteapta consuma diferite produse si arunca ambalajele pe jos. Situatia este cu mult mai grava decat arata aceasta imagine in care nu se simnte si mirosul de urina de la cei care nu au unde elimina berea consumata in asteptarea autobuzului – va dati seama ce inseamna aceasta contaminare pentru copii care trec zilnic pe aici?

Concluziile sa le traga cei care trebuie sa faca ceva cu acest loc, eu doar mentionez urmatoarele constatari:

– In apropierea magazinului se consuma diverse bauturi (nu zic nimic de cine le vinde, poate oamenii le cumpara cu totul si le consuma afara), dar nu exista o toaleta la care acestia sa mearga,

– In apropierea magazinului exista foarte multa mizerie (nu pretind ca este vina comerciantului) dar observ ca este singurul magazin din comuna care este inconjurat de mizerie si in jurul caruia nu se afla cosuri de gunoi – cred ca s-ar rezolva cat de cat problema prin amplasarea cosurilor de gunoi in toate punctele acestei intersectii in care oamenii asteapta o masina sa-i duca acasa sau la serviciu, iar prin putina implicare a noastra (atragerea atentiei) cred ca se va rezolva problema de tot.

– Dupa cum se vede in fotografie, in aceasta zona nu exista santuri, iar apa si noroiul baltesc chiar in locul prin care copiii trec spre poarta gradinitei… ce bun ar fi un mic trotuar acolo, care sa serveasca si pietonilor si celor care asteapta autobuzul cu picioarele puse la murat!

….poate vede cineva si starea santurilor in intersectia de la gradinita:

Si vorbind de santuri as vrea sa le spun cetatenilor ca in locurile in care acestea lipsesc nu se vor rezolva de la sine problemele, asa ca este necesar sa ne mobilizam si sa ne rezolvam singuri ceea ce primaria in acest moment nu poate din lipsa de fonduri – macar ceea ce depinde de noi, sa facem santuri peste tot si sa le intretinem (orice fel de santuri, dupa posibilitatea fiecaruia). Daca vom astepta la nesfarsit ceva care se vede bine ca nu se va intampla, ne vom tot supara si certa unii cu altii fara nici un folos iar strazile noastre (chiar daca au fost asfaltate) vor arata ca in fotografia urmatoare si incet, incet se vor distruge:

Vorbind de strazi, cu ceva timp in urma, intr-o sedinta de consiliu spuneam ca masinile mari care cara materiale inspre si de la anumite lucrari vor distruge drumurile care cu foarte mare greutate au fost asfaltate. Propuneam primariei ca odata cu emiterea autorizatiei de constructie pentru persoane sau firme, sa le puna in vedere acestora ca trebuie sa protejeze bunurile publice si ca sunt raspunzatori daca cauzeaza distrugerea acestora…. am simntit atunci ca vorbesc degeaba iar urmarile pentru ceea ce eu semnalam punctual sunt acestea:

Si, exact in acest loc, prin care au trecut foarte multe masini cu bolovani si cu beton (soferii chiar au oprit aici si si-au spalat masinile de beton lasand-ul pe ¨asfaltul nostru nou¨) s-a spart o conducta de apa care traversa strada , fapt ce ne-a dat foarte multa bataie de cap (strada aflata in panta s-a acoperit de sloiuri de gheata, multa lume a cazut, iar pana la urma oamenii erau obligati sa mearga tinandu-se de garduri) …de aici rezulta cat de paguboasa este ignorarea sesizarilor si lipsa luari unor masuri minime care se impun!

Au sunat foarte mulți cetățeni la Compania de apă și la Primărie, i-am spus și eu primarului de mai multe ori, degeaba…

În final, am sunat o cunoștință de la o televiziune locală iar aceasta mi-a spus: Nu cred că directorul lor știe pentru că el este foarte grijuliu cu pierderile de apă, așteaptă să-l sun eu și dacă nu rezolvă vin cu echipa să filmăm. Într-o jumătate de oră au venit două echipe de la Compania de apă și au remediat spărtura care dura de un an de zile.

You may also like

Lasa un comentariu

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00