Cele mai bune orașe inteligente și durabile din lume

de Catalin
  • Pentru un oraș inteligent și durabil sunt necesari mai mulți factori, cum ar fi coeziunea socială, capitalul uman și performanța economică.
  • Clasamentul IESE al celor mai durabile și inteligente orașe din lume este condus de orașe europene și americane, dar multe orașe din alte părți au rezultate puternice față de măsurile individuale.
  • Odată cu creșterea numărului de oameni care trăiesc în orașe, inițiative precum Consiliul pentru Viitorul Global al Orașelor al Forumului Economic Mondial, care își propune să abordeze accesibilitatea urbană, vor deveni mai importante.

Londra, Paris, New York – este ușor să scoți o listă cu cele mai faimoase orașe din lume. Dar ce face un oraș grozav? Și în spatele hype-ului și celebrității, există alte orașe pe care ar trebui să le considerăm în timp ce căutăm să creăm spații urbane inteligente, durabile și viabile ale viitorului?

Multe elemente intervin în crearea unui oraș de talie mondială, spune IESE Business School, care a realizat un clasament al celor mai bune orașe inteligente și durabile în ultimii nouă ani.

Acestea includ măsuri structurale și sistemice, cum ar fi planificarea urbană, mobilitatea și transportul, precum și măsuri economice precum atragerea și reținerea celor mai bune talente și promovarea dezvoltării economice.

Protecția mediului și tehnologia sunt, de asemenea, considerații din ce în ce mai importante. Și apoi există domenii legate de cultură și societate care pot fi mai greu de măsurat, cum ar fi coeziunea socială și capitalul uman.

Toți se unesc pentru a face cele mai bune orașe din lume, care nu sunt doar locuri plăcute în care să trăiești, ci și bune pentru afaceri, spune IESE.

Jeff Merritt, șeful departamentului de transformare urbană la Forumul Economic Mondial, este de acord. „Raportul face o conexiune importantă între orașele „inteligente”, durabilitate și economiile locale. Când aceste lucruri sunt aliniate, inovațiile tehnologice funcționează pentru oameni și mediul urban pentru a crea orașe înfloritoare ale secolului 21”.

Orașe de talie mondială

Orașele europene și nord-americane domină clasamentul din acest an, economiile în curs de dezvoltare ale lumii luptându-se să-și facă simțită prezența. După ce a analizat 183 de orașe din 92 de țări, IESE a identificat primele 10 orașe din lume, după cum urmează:

1. Londra, Marea Britanie

2. New York, SUA

3. Paris, Franța

4. Tokyo, Japonia

5. Berlin, Germania

6. Singapore, Singapore

7. Oslo, Norvegia

8. Amsterdam, Olanda

9. San Francisco, SUA

10. Chicago, SUA

Din America Latină, orașul cel mai bine clasat este Santiago (locul 91), urmat de Buenos Aires (locul 115) și Montevideo (locul 119). Cape Town (locul 141) este orașul cu cel mai mare punctaj din Africa.

Clasamentul IESE ia în considerare mai mulți factori în determinarea unui oraș de talie mondială.

Multe moduri de a excela

Dincolo de primele 10, totuși, există multe exemple de orașe, de pe tot globul, care inovează în moduri unice.

Cape Town, de exemplu, este relativ departe în clasamentul general, dar face pași în facilitarea accesului cetățenilor săi la informații și îmbunătățirea gradului de viață. Oferă Wi-Fi gratuit în autobuzele orașului, de exemplu, și utilizează date în timp real pentru a-și susține serviciile de răspuns și supraveghere în caz de urgență.

Edinburgh este orașul cel mai coeziv din punct de vedere social din clasament.

Santiago, între timp, a făcut progrese semnificative în mai multe inițiative ecologice, reducând numărul de zile cu o calitate proastă a aerului cu 70% în ultimul deceniu. Măsurile luate de capitala chiliană includ conversia a 30% din flota sa de autobuze în electrice din 2017.

În altă parte, Melbourne, Australia este lider în designul urban biofil – integrând natura în structura orașului. Exemplele evidențiate de IESE includ inițiativa Data in the Park, în care interacțiunile și comportamentele din spațiile publice sunt analizate pentru a ajuta la îmbunătățirea managementului, întreținerii și proiectării spațiilor verzi.

Islanda este cel mai prietenos oraș clasat.

Hong Kong SAR, China, este un alt oraș care folosește date pentru a îmbunătăți viața cetățenilor. Se situează pe primul loc pentru tehnologie, raportul citând ca exemplu aplicația sa iAM Smart, care oferă o singură identitate digitală și o metodă de autentificare pentru ca utilizatorii să acceseze serviciile guvernamentale.

Edinburgh este orașul numărul unu pentru coeziune socială în clasament. IESE subliniază mișcările inovatoare pe care le-a făcut capitala Scoției, cum ar fi crearea unui centru de operațiuni care gestionează datele orașului în timp real și contribuie la îmbunătățiri în domenii precum managementul traficului, răspunsul la dezastre și amprenta de carbon a orașului.

Beijingul este liderul pentru mobilitate și transport.

Inteligent, dar și înțelept

Orașele găzduiesc o majoritate din ce în ce mai mare a populației lumii și, prin urmare, asigurarea dezvoltării lor ca centre durabile, incluzive și viabile este o provocare continuă.

Consiliul pentru Viitorul Global al Orașelor al Forumului Economic Mondial , de exemplu, urmărește să abordeze un element al acestuia în special – criza accesibilității urbane. Acesta își propune să promoveze modalități prin care părțile interesate din sectorul public, privat și al societății civile să conducă schimbarea pentru a opri problema adâncirii inechităților.

Autorii raportului subliniază că, în timp ce exemplele de mai sus arată modul în care orașele pot fi inteligente, proiectarea lor cu înțelepciune necesită strategie și o societate activă, participativă. Deși fiecare oraș va avea propria cale de îmbunătățire, există o serie de bune practici care pot fi identificate. Acestea includ: prioritizarea inovației și a utilizării tehnologiei pentru a aborda schimbările; abordarea problemelor economice, cum ar fi inflația și creșterea costurilor energiei; găsirea unui echilibru între creșterea economică, justiția socială și durabilitatea; si invatand unul de la altul.

Articol preluat și tradus, de aici

Clasamentul complet

Situația Bucureștiului:

Descărcați studiul complet (în engleză) AICI

You may also like

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00