Blog

Consideratii

(fragmente dintr-o scrisoare trimisa unui prieten)

 bl   As vrea sa plecam de la considerentul ca as putea fi un frate mai mare al tau sau un amic mai batran in care normal ar fi sa ai incredere. Tot ceea ce eu spun, o spun fara a pretinde ca am dreptate, o spun datorita experientei acumulata aici si a termenului de comparatie pe care eu il am traind in doua lumi (culturii) diferite din care una-i Romania noastra iar cealalta restul Europei, lumea civilizata.

 

  De regula persoamele mai in varsta inteleg mult mai bine lucrurile (iti va venii si tie randul si atunci as vrea sa revezi aceste randuri si sa ma judeci) – este un fapt normal, demonstrat stiintific; fiecare persoana are o anumita arhiva de date acumulate la care au contribuit: trairile din timpul vietii, calatoriile, locurile unde a locuit, cat si ce a citit si in ultimul rand educatia. Aceasta arhiva este cercetata in subconstient de fiecare data cand individul este pus in fata unei situatii si in functie de termenul de comparatie pe care-l gaseste in arhiva, intelege situatia de fata si actioneaza ca atare.

  In principiu factorul care contribuie cel mai mult la crearea acestei arhive si definirea personalitatii individului este mediul in care se formeaza drept pentru care, cu cat o persoana traieste dea lungul vietii in mai multe medii este mai ¨pregatita¨ sa inteleaga orice situatie si sa actioneze ca atare. De aceea cei care pleaca din tarile lor si merg in alte tari de obicei au succes, Acest lucru nu se intampla niciodata de la inceput, dar dupa ce respectivul asimileaza cultura tarii in care a emigrat are o experienta mai bogata decat majoritatea celor din ambele tari si atunci contopind informatiile din ambele culturi gaseste si aplica solutii care altora nu le sunt cunoscute.

  Am scris toate aceste lucruri ca sa intelegi de ce TE SFATUIESC sa locuiesti cativa ani intr-o alta tara (oricare), acest lucru te va face sa fi net superioara majoritatii semenilor tai, sa descoperi adevaratul om din tine si faptul ca omul este cel mai important lucru din univers si deci celelalte lucruri nu sunt decat instrumente care pot fi folosite in slujba sau in contra omului. Vei descoperii ca banul, averea, proprietatea, nu-s nimic, absolut nimic, sunt atat de neinsemnate incat nu merita sa te preocupi pentru ele. Ai vazut pe cineva fara bani care a murit de foame (uita-te in jur – toti sunt saraci dar traiesc, magazinele si carciumile sunt pline ceea ce ne spune ca oricine gaseste resurse pentru supravietuire, majoritatea chiar dupa gustul sau). Ai vazut pe cineva expulzat din tara sau planeta fiindca un are avere sau proprietate¿? – toti traim pe undeva. Oare nu vezi ca cei mai nefericiti (mereu cu probleme) sunt cei cu averi mari? Pe ei ii fura lumea, pe ei ii urmareste politia, garda, presa, etc. si le face viata amara – ceilalti isi vad de viata lor modesta dar linistita.

  Eu am invatat multe lucruri aici. In primal rand cei mai fericiti oameni pe care i-am intalnit sunt cei din Anerica de Sud care nu se prea omoara cu munca, muncesc decat pentru a supravietuii, traiesc ingramaditi cate 10 intr-un apartament, nu-si cumpara niciodata masina, nu muncesc ca noi sambata si poate si duminica. Ei pleaca la plimbare la sfarsit de saptamana, sti cum? Pe jos sau cu autobuzul, tinandu-se de mana intreaga familie si razand tot timpul, radiaza pur si simple de fericire.

  Aici aproape toata humea sta cu chirie, peste 75% dintre spanioli, nu-si cumpara case care sa-i lege de banca pentru tot restul vietii sau de o localitate anume. Ei pot pleca oricand sa locuiasca in alte zone in functie de oportunitati.

  Aici daca opresti pe strada un spaniol intreband de o adresa, te ia de mana si te duce acolo chiar daca sunt cativa Km, lasa treaba lui si merge cu tine.

  Aici toata lumea, dar absolut toata, este privita si tratata la fel, nu se uita nimeni nici de curiozitate nici un intoarce capul de scarba cand vede unul infirm sau de alta culoare ....nici macar cand vede unul in pielea goala pentru ca mai sunt si din astia. Fiecare este liber sa faca tot ceea ce vrea. Da sunt oameni care se plimba prin central orasului cu bicicleta dar in pielea goala...

 

  Oameni care dupa ce alearga la un maraton organizat de cel mai mare magazin de aici, fiind transpirati se dezbraca in pielea goala, se sterg ca si cum ar fi in baia de acasa si se schimba, asta in cea mai aglomerata piata din oras in prezenta a peste 50 000 de persoane care participa la maraton. La absolut nimeni nu-i trece prin cap ca asa ceva ar fi anormal.

  Aici lumea ajuta foarte mult, apogeul realizarii personale al majoritatii persoanelor din aceasta lume este sa mearga ca voluntar intr-o tara amarata si sa-si aduca contributia acolo - unii pentru tot restul vietii. Majoritatea insa fiind prinsi aici cu familii pe care sa le intretina nu pot face asta dar trimit bani. Si eu trimit bani lunar la doua fetite din Guatemala, aici se chiama cumva asa, ca le-ai fi nasi si-i ajuti.

  In contextul in care sunt voci, care sustin ca nu au spaniolii serviciu din cauza noastra, mie mi s-a intamplat sa fiu intrebat de ce vreau sa plec de la ei, asa rau s-au purtat ei cu mine? Asta ma intrebat un functionar de la primarie care nu ma cunostea absolut deloc, cand eu i-am spus ca as vrea sa revin in tara.

  In cei 10 ani de cand sunt aici nu am vazut om beat. Eu personal am trecut de la a bea o sticla la cateva zile asa cum faceam in Romania la a nu mai consuma aproape deloc alcool, nu beau un litru intr-un an.

  Aici, cu toate ca sunt imigranti din 150 tari singurii care fura si cersesc sunt romanii – nici un alt popor din lume nu cerseste, negrii aia din Africa care au trait in bordeie de pamant si nu aveau apa sa bea, mai bine mor de foame decat sa cerseasca, de furat nici nu incape vorba – acesti oameni nu au avut cuvantul furt in dictionar inainte sa venim noi aici. Eu am vazut intr-o localitate unde am mers sa fac niste lucrari, butelii lasate in fata blocului, pe trotuar, cu banii pe ele (au plecat oamenii la serviciu si le-au lasat acolo sa vina masina cu butelii, sa le schimbe, sa-si ia banii si gata).

  As putea sa scriu un roman (dar din pacate nu ma pricep) cu ce am trait si vazut aici. Ideea este ca, aceste lucruri au valoare! Probabil pentru a evolua in aceasta directie am fost creati, nu pentru a pierde timpul in a aduna averi sau titluri.

  Toate aceste lucruri m-au facut sa respect adevaratele valori, nu regulile de ingradire a dezvoltarii constiintei si pesonalitatii umane impuse de divere organizatii sau interese. Am hotarat ca NICIDATA nu voi mai respecta absolut nici o lege sau regula de ingradire a dorintei unei persoana. Voi respecta anumite reguli de bun simnt si cu asta este de ajuns.

  Regulile , daca este sa le respectam, ar trebui sa fie respectate de absolut toata lumea, ori … acest lucru nu se prea intampla in lumea in care traim. Cu stima! Catalin

Read 619 times
Rate this item
(0 votes)
Cătălin

Contactați-mă la orice oră, pentru orice problemă.

Website: www.trandafir.eu
More in this category: Disonanță socială »
Login to post comments
JoomShaper